Actiuni umanitare:
– ABI-Fundatie a organizat opt spectacole la teatrele Țăndărica și Ion Creangă pentru copiii de la Centrul Social pentru Copii “Sfânta Macrina”;
Proiect:
“Premiile Adrian Mercan”- editia I – proiect de promovare a culturii in scoli, ce s-a incheiat in anul 2012. “Premiile Adrian Mercan” s-au desfasurat in perioada Octombrie 2011 – Martie 2012.
Prin acest proiect, desfăşurat cu acordul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, ABI Fundaţie, susţinută de cadrele didactice din cele 12 școli participante, a reuşit să determine peste 650 de elevi din clasele V-VIII să citească, motivându-i cu premiul pus în joc: câte o bicicletă și o cască pentru fiecare şcoală participantă. Elevii au realizat peste 1400 rezumate la cărţi din bibliografia şcolară sau cea propusă de Organizator.
Partener: Inspectoratul Scolar Bucuresti
Desfasurare:
La recomandarea profesorilor de limba romana, elevii trebuiau sa citeasca si sa scrie un rezumat pe o pagina A4 din orice carte recomandata de catre profesorul indrumator din bibliografia obligatorie sau cea alternativa (propusa de catre organizatori). Orice rezumat aprobat de profesorul de limba romana a fost acceptat si participa la extragere. Fiecare rezumat constituia un bilet la extragere si nu exista limita de cate bilete poate avea un elev. Pentru copiii participanti s-a solicitat acordul scris al parintilor.
Premiul I, cate unul pentru fiecare scoala unde se va desfasura programul, consta intr-o bicicleta de top in clasa ei si casca. Extragerile au fost realizate de catre organizatori si au avut loc in luna iunie 2012.
Toate rezumatele din bibliografia alternativa, care nu au fost castigatoare la nivel de scoala, au participat la extragerea pe Bucuresti, avand ca premiu I o bicicleta si o casca, extragerea a avut loc în incinta Bibliotecii Naţionale a României pe data de 21 iunie 2012. Pe lângă premiul cel mare, constând într-o bicicletă şi cască, au fost oferite și peste 30 de premii în cărți, puse la dispoziţia Organizatorului de editurile: Corint, Humanitas, Nemira și Polirom.
Scopul proiectului este de a sustine sistemul public de invatamant si de a le oferi elevilor un imbold catre lectura. Acesta este bazat pe participarea şi implicarea directă a elevilor în actul educaţional – ceea ce presupune iniţiativa, aplicare si cumulare de cunoştinţe. Obiectivul este dobandirea de catre elevi a competentelor de lectura, asimilare si sinteza, precum si recunoasterea realizarilor pozitive si de a oferi un scop concret, tangibil, care incurajeaza o dezvoltare armonioasa.
Cititul este unul dintre cele mai importante lucruri pe care ii putem invata pe copiii nostri. Fiecare dintre noi este convins ca lectura duce la o viata plina de realizari. Acest program este un angajament reciproc intre elevi, profesori, directorii de scoala, fundatia noastra, sponsori si mai ales parinti. Daca lucram impreuna, toti suntem castigatori.
Personalitate complexa, Adrian Mercan a fost doctor in inginerie si economie, autor de carti, multiplu campion national de judo si tata a doi copii. S-a stins prematur din viata, la doar 45 de ani, ianainte de a-si atinge maximul de potential, lasand neterminata o teorie economica pe care speram ca generatiile viitoare sa o finalizeze: economia asentimentului.
Spectacol:
Organizarea spectacolului-lectura, cu noua traducere de catre Horia Garbea, a piesei „Visul unei nopti de vara” de William Shakespeare
Partener: Asociatia Scriitorilor din Bucuresti
ABI-Fundatie a pus la dispoziatia ASOCIATIEI SCRIITORILOR BUCURESTI un colectiv de 14 tineri actori necesari realizarii spectacolului-lectura, in data de 5.12.2011, la sediul Uniunii Scriitorilor, ASOCIATIA SCRIITORILOR BUCURESTI a pus la dispozitie textul si locul pentru desfasurarea evenimentului, si sa ocupat de organizarea si mediatizarea evenimentului.
Productie piesa de teatru:
Productia piesei de teatru „Yorick – sau sa nu arunci sageata peste casa” de Ioan Chelaru in regia lui Alexandru Darie
Proiect finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Spectacolul se bazeaza pe trei coordonate:
– pendularea intre putere si slabiciune si transferul puterii de la unul la celalalt: Yorick, spune regele, are acces la ceea ce lui nu-i sta in putinta a intelege. Regele are insemnele puterii, la care Yorick nu poate decat jindui. Din acest punct de vedere, perechile stapan-supus, puternic-slab, hotarat-nehotarat, ingrozit-netemator, suspicios-increzator se schimba de la unul la celalalt – Yorick il dreseaza pe rege, il umileste, il batjocoreste (fara frica, inutila de-acum, ca va fi condamnat la moarte), ii serveste reci toate adevarurile si ii reteaza toate capriciile de copil parasit de soarta, si se comporta autoritar cu Autoritatea insasi, devenind aproape tiranic. Pe masura ce “dresura” functioneaza iar regele e din nou capabil de actiune, bufonul din nou se micsoreaza, se strange inapoi in coltul lui, la final nemaiavand forta decat pentru o ultima tumba. Tumba sa e intoarcerea la “normalitate” – regele conduce din nou iar bufonul se intoarce la rolul lui de mascarici. Harul lui devine din nou doar “haz”. Doar ca “infuzia” de intelepciune si de forta regele chiar de la bufon a capatat-o, in urma acestei vaccinari-vindecari cu adevaruri neplacute auzului, dar intaritoare pentru suflet. Nimeni nu s-a mai purtat atat de dur cu un rege – considerat pana nu foarte demult reprezentantul puterii divine pe pamant – dar in acelasi timp nici o tigva de bufon nu a reusit a influenta atat de mult un cap incoronat.
– legatura care se naste din nevoia de celalalt ( Doamne, mi-e frica si n-am cui spune – regele) . Asemeni personajelor beckettiene, cei doi nu pot trai unul fara celalalt, se hranesc si se pandesc, tandretea se ascunde uneori chiar in spatele insultelor, si pana la urma ce altceva este regele decat inca un bufon sau bufonul decat inca un conducator al opiniei? Fata si reversul monedei au nevoie de celalalt, simplul fapt de a se sti ascultati si acceptati este un semn de umanitate in spatiul lor anorganic, un semn profund uman. O voce in desert. Scenic, aceste senzatii si aceste teme vor fi concretizate prin alternanta de ritm, intre exploziv si contemplativ, intre furia deznadajduita a regelui sau cinismul extrem al bufonului, pe de o parte, si ironia duioasa cu care cei doi diseca dragostea femeii, inutilitatea puterii sau tradarile de care au avut parte pe pamant. Strigat si soapta. Frenezie si secret. Yorick apare sau dispare dupa propria lui vointa, iar regele e cuprins de panica singuratatii. Yorick se joaca cu mintea regelui. Yorick stie (vezi scena cu floarea aparuta de nicaieri sau jocul lui cu pietricelele imaginand bolta cereasca).
– memoria si forta amintirii. Prin puterea de a aduce in acest spatiu sterp obiecte si fiinte vii (unele prezente in text, altele inventate pornind de la sugestii in text), Yorick face legatura intre lumea vie si lumea care poate invia. Regele, asemeni unui copil ce invata alfabetul necesar comunicarii si intelegerii, re-descopera, re-invata, re-traieste ceea ce nu a putut sau nu a vrut sa conceapa pe pamant. Daca moartea fizica nu ne duce pe un taram al uitarii, ci intr-un loc al eternei aduceri-aminte? Cum putem remedia ceea ce s-a intamplat deja? Iata cateva dintre intrebarile pe care le ridica textul, fara a raspunde la ele, ci doar indicand cu degetul locul ranii. In final, propunem ca insasi imaginea Gertrudei, conjurata de Yorick, in timp ce isi scoate haina de doliu pentru a imbraca rochia de mireasa (pentru Claudius) sa fie materializata in fata Regelui. Scenic, e nevoie de trecerea de la metafizic la fizic, de la cavalcada de idei ale textului la impulsuri concrete si puternice.